De rek zit in de ontspanning

20160318 De rek zit in ontspanning

Een simpele waarheid, waar ik mijzelf regelmatig aan ‘moet’ helpen herinneren.

Ik heb dit geleerd dankzij yoga:
– Ik ben met mijn hoofd bij alles wat ik de rest van de dag nog ‘moet’ doen, en ik ben bezig met hoe goed ik de houding ‘moet’ doen. Ik ben gespannen en puur bezig met rekken en strekken. Prima, het is alleen niet een ontspannen yogasessie
Of:
– Ik neem ontspannen een houding aan, want ik heb plezier en het kan me niet schelen wat het resultaat is. Dan ontspan ik nog wat verder en ik kom tot mijn verassing verder dan de dag ervoor.Ik voel rust en energie door mijn lijf stromen.
Niet alleen is de yoga zo leuker, ik bereik er ook meer mee.

 

En een deel van mij, begrijpt daar geen fluit van.
Wilskracht en doorzetten aan de kant zetten, ontspannen en daardoor verder komen. Het lijkt zo tegenstrijdig.
Toch werkt het.

Op een ochtend zit ik met gespannen schouders en opkomende stress naar mijn to-do lijst te kijken. Ik besef dat ik op die manier de dag niet doorkom, want dan weet ik het wel: rennen en vliegen terwijl er van ellende niets zinnigs uit mijn handen komt.
In plaats daarvan haal ik eens rustig adem, ik leg die lijst aan de kant en ga yoga of een wandeling maken. Hierna ga ik achter mijn computer zitten en begin met het schrijven van een stuk tekst.
Aan het einde van de dag blijkt dat ik bijna alles van die lijst heb gedaan.
Omdat ik mezelf niet onder druk heb gezet,
Omdat ik ontspannen heb.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s