Bescheidenheid Do’s and Don’ts deel 1

images (6)Bescheidenheid is een deugd.
En het is jammer wanneer het wordt misbruikt om jezelf tekort mee te doen.

In twee blogs vertel ik  wat bescheidenheid wel is en wat het niet is. Ik doe dat in de bekende Do’s and Don’ts. Ik begin met de Don’ts, zodat ik kan eindigen met hoe je het wel kunt doen.
Dus: Bescheidenheid, wat doe je niet:

 1. Nooit nemen wat je hebben wilt
  Altijd een ander eerst iets laten nemen, altijd de ander de keuze laten en je vervolgens aanpassen. Herken je dat? Wat hier verkeerd gaat zijn de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’. Wanneer je ervan uitgaat dat je de ander altijd voor moet laten gaan, dan ga je er ook vanuit dat je het zelf niet waard bent om eens te doen wat jij wilt. Hetzelfde als er iets aangeboden wordt wat je hebben wilt en je houdt je mond.
  In dat geval is het geen vrijgevigheid van jou om een ander voor te laten of te doen wat een ander wilt. Dit heeft te maken met de verkeerde overtuiging dat je de ander ‘altijd’ voor moet laten gaan en dat je ‘nooit’ mag nemen wat je hebben wilt. Je doet jezelf hiermee tekort.
 2. Denken dat anderen in alles beter zijn
  Herken je dat? Niet meedoen omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Een talent niet ontwikkelen omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Die taak die je graag zou doen aan een ander overlaten, ‘want die kan het vast beter’, ‘wie ben ik om…’?
  Dit is geen bescheidenheid, dit is laag zelfbeeld. Natuurlijk hebben andere mensen net als jij talenten, fijn dat je dat ziet. Vergeet niet: Jij hebt ze ook. Je doet jezelf tekort als je je talenten niet ziet. Talenten zijn er om iets mee te doen. Het is heerlijk om te doen waar je goed in bent en om het te delen met anderen.
 3. Jezelf niet laten horen
  Je mening ‘altijd’ voor je houden in een discussie, je niet uitspreken als er iets gebeurt waar je het niet mee eens bent, die grap niet vertellen of die opmerking niet maken. Dit is geen bescheidenheid. Het is niet dat moment waarop je de ander de ruimte geeft of weet dat het nu even beter is om stil te zijn. Nee, in dit geval gun je het jezelf niet om ruimte in te nemen. Dat is jammer, want ook jij bent het waard om jezelf te laten horen. Ook jij bent het waard om je waarde toe te voegen aan het gesprek. Je zult merken dat het gewaardeerd wordt wanneer je jezelf laat horen.
 4. Nergens om vragen
  Niet om hulp vragen is in geen velden of wegen bescheiden. Het is angst om als een belasting ervaren te worden, angst voor een negatieve ervaring, misschien is het wel de angst om niet goed genoeg te zijn. Dit is niet bescheiden: bescheidenheid komt voort uit liefde, niet uit angst.
  Het mooie aan mensen is dat we sterker zijn wanneer we dingen samen doen. Niemand kan alles alleen, met alle verschillende kwaliteiten die we hebben zijn we samen compleet. Het is fijn om hulp te krijgen van een ander en te merken dat er iemand is die om je geeft en die je wil helpen. Een andere keer kun jij helpen, juist als je open staat om hulp te krijgen.
 5. Denken dat je niet goed genoeg bent voor…
  Niet goed genoeg voor een persoon, niet goed genoeg voor een baan, niet goed genoeg om van iemand iets te krijgen, noem het maar op. Dit is laag zelfbeeld en geen bescheidenheid.
  Je hebt het ook mis; je bent goed genoeg. Je bent een prachtig mens. Je hebt kwaliteiten en je hebt wensen. Die kwaliteiten mag je laten zien en je wensen mogen vervuld worden.
 6. Zelfvertrouwen verwarren met arrogantie
  Herken je dat? Dat je denkt dat het arrogant is om iets positiefs te zeggen over jezelf? Dat is het niet. Vanuit gezond zelfvertrouwen weet je dat je kwaliteiten hebt, net als ieder ander mens. Je weet ook dat je tekortkomingen hebt, net als ieder ander mens. Bij arrogantie doe je net alsof je beter bent dan een ander. Bij laag zelfbeeld doe je alsof je minder bent dan een ander. Beide opvattingen zijn verkeerd. Zelfvertrouwen houdt in dat je weet waar je goed in bent en dat je weet dat andere mensen ook goed zijn.
 7. Op de achtergrond blijven
  Op de achtergrond blijven kan bescheiden lijken. Soms is het dat ook. Vaak betekent het dat je bang bent voor de gevolgen van op de voorgrond staan. En dat is jammer, want ieder mens heeft iets toe te voegen aan de wereld. Jij ook. En wanneer je dit laat zien en op het juiste moment op de voorgrond kan staan, doe je iets moois voor de wereld. Je doet ook iets moois voor jezelf, want het is enorm bevrijdend wanneer je jezelf toestaat om er echt te mogen zijn.
 8. Tipje van de sluier
  Bescheidenheid is iets moois. Het heeft te maken met liefde en zelfvertrouwen. Volgende week vertel ik daar meer over. Voor nu: onthoud dat laag zelfbeeld niet nodig is. Je mag er zijn, je mag wensen hebben, je mag vragen om wat je hebben wilt, je bent het waard.

Tip: Bekijk de bovenstaande punten en kies er één uit om eens goed te onderzoeken of je laag zelfbeeld doet in plaats van bescheidenheid. Dit kan confronterend zijn, maar dat betekent dat je een nieuwe manier van denken begint te leren.

Als je merkt dat je hulp nodig hebt, neem dan contact met me op, ik help je graag.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Laat me weten waar je moeite mee hebt. Zijn deze tips confronterend? Ik kan me dat goed voorstellen, want een nieuwe manier van denken haalt je uit je comfortzone. Wat doet je goed als je dit leest, en wat vind je lastig?

Een gedachte over “Bescheidenheid Do’s and Don’ts deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s