Bescheidenheid Do’s and Don’ts Deel 2

Bescheidenheid Do’s and Don’ts deel 2

images (6)Er zijn veel misverstanden over wat bescheidenheid inhoudt. Vorige week had ik het over wat bescheidenheid niet is. Nu leg ik uit wat het wel is.

 1. Ken je waarde
  Als je dit niet doet, ben je niet bescheiden. Je doet dan wel gevoelens van minderwaardigheid. Daar doe je jezelf mee tekort.
  Bescheidenheid begint met je waarde kennen. Wat zijn je talenten? Wat voor een kwaliteiten breng je met je mee? Welke waarde breng je in een vriendschap? Welke waarden zijn belangrijk voor je? Pas als je dit weet kun je een gelijkmatige plek innemen tussen alle andere waardevolle mensen.
  Neem de tijd om na te denken over jouw waarden en kwaliteiten. Erken dat je waardevol bent.
 2. Jezelf is niet je ego
  De gedachte dat zelfwaardering te maken heeft met een (te) groot ego heeft te maken met een misverstand. Je denkt dan dat je zelf je ego is. Je denkt dat zelfwaardering betekent dat je je identificeert met alles wat je goed doet en dat je arrogant wordt. Dit is niet waar. Je ego is niet je zelf, alleen een onderdeel van jou. Het is pas een probleem wanneer je jezelf er mee identificeert. We hebben geleerd dat dit verkeerd is en dus zijn we begonnen met het ontkennen van onze waarde. Dit resulteert in een minderwaardigheidscomplex. Het ironische is dat dit uit hetzelfde ego komt als arrogantie.Jezelf is wie je bent, niet wat je bereikt hebt, niet je gedachten, niet je emotie, maar puur wie je bent.
 3. Ken je juiste plaats
  Tussen andere mensen. Niet beter. Niet minder. Anderen hebben hun kwaliteiten, jij hebt jouw kwaliteiten. Anderen hebben tekortkomingen. Jij hebt tekortkomingen van jezelf. Dat is allemaal niet erg. Als mensen zijn we samen sterk, we vullen elkaar aan, we kunnen elkaar vergeven wat verkeerd gaat en helpen waar nodig. Weten dat je waarde hebt en dat anderen ook hun waarde hebben, dat is bescheidenheid. Je kent je plaats, een waardevol mens tussen andere waardevolle mensen.
 4. Liefde voor jezelf
  Denk even aan onvoorwaardelijke liefde. Misschien heb je dat wel eens gevoeld voor een kind, een huisdier, een familielid of je partner. Ik heb het over een liefde die ook blijft wanneer diegene iets doet wat je niet leuk vindt. Het moment dat je beseft: ‘goh, ik hou echt van hem’.
  Voel die liefde voor jezelf.En wat heb jij gedaan om die liefde te verdienen? Niets, dat hoeft ook niet. Liefde kan niet verdiend worden, want dan was het geen liefde.
  Dat is bescheidenheid: onvoorwaardelijke liefde, zonder dat je jezelf ervoor op je borst klopt
 5. Liefde voor je tekortkomingen
  Wanneer liefde onvoorwaardelijk is, gaat dat ook een stapje verder. Heb je pijn? Geef er liefde aan, dat geeft troost. Heb je iets gedaan waar je niet trots op bent? Geef liefde aan dat gevoel. Ik zal een voorbeeld geven: Er is een verhaal uit een Afrikaanse stam: wanneer iemand iets verkeerd heeft gedaan wordt hij in een groep gezet en deze mensen gaan hem vertellen wat hij allemaal goed heeft gedaan, waarom ze zo blij met hem zijn. Ze doen dit omdat iemand die iets verkeerd doet handelt uit pijn en vergeten is dat hij liefde waard is.
  En het werkt.
  Ga zo met jezelf om. Als je iets voelt of hebt gedaan waar je je voor schaamt, geef er liefde aan. Erken wat er is gebeurt en geef jezelf je eigen steun.
  In plaats van je te verstoppen, neem je verantwoordelijkheid voor jezelf en voor je daden.
  Heel bescheiden, erkennen wanneer er iets mis gaat, jezelf vergeven en verantwoordelijkheid nemen.
 6. Liefde voor anderen
  Eerst heb ik het over liefde voor jezelf, nu over liefde voor een ander. Als je in staat bent om jezelf volledig te accepteren, ook je eigen fouten, denk je dat het dan nog mogelijk is om een ander te veroordelen? Als je liefde hebt voor het geheel dat je zelf bent, hoe makkelijk wordt het dan om een ander ook zo te waarderen.
  Wanneer je lief voor jezelf bent, wordt je vanzelf lief voor een ander.
  Bescheiden: liefde naar jezelf zonder eigendunk, liefde naar een ander zonder voorwaarden.
 7. Waarde zonder eigendunk
  Bescheidenheid, de conclusie.
  Je kent je waarde, maar je hebt geen last van eigendunk. Je denkt niet dat je op een voetstuk hoort en je denkt ook niet dat je op de grond hoort voor het voetstuk van een ander.
  In plaats daarvan leef je tussen de mensen, je erkent je eigen waarde en je weet dat een ander net zo waardevol is.

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Reacties zijn altijd welkom. Vragen beantwoord ik graag.
Mocht je er niet uitkomen, je kunt altijd contact met me opnemen.
Je bent ook welkom voor een coachingssessie.


Paula

Een gedachte over “Bescheidenheid Do’s and Don’ts Deel 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s