Open Hart

heart-candle-1316410

Ik zat afgelopen zaterdag op een bankje op het station. Er kwam een donkere man naast me zitten, ik glimlachte en hij stelde mij wat vragen over de trein naar Amsterdam. In gebroken Nederlands.
De man vertelde dat hij hier nu een jaar is, hij komt uit Eritrea. Een land waar je een pistool in je handen gedrukt kunt krijgen met de opdracht op je familie te schieten, een land waar het niet veilig is om christen te zijn, want dan richten ze een pistool op je en schieten ze je dood. Hier in Nederland is hij heel blij met de vrijheid, dat hij geen mensen hoeft dood te schieten, want hij wil vrede en vrijheid. Hij is ook eenzaam, is er niet aan gewend om alleen te wonen zonder zijn familie en baalt ervan dat hij niet voldoende geld heeft om naar zijn moeder te sturen. Hij wil heel graag werken.
En hij was geraakt omdat hij had gemerkt dat niemand hem wilde helpen met inchecken, dit was zijn eerste keer met zo’n OV kaart en hij wist niet goed hoe hij het moest doen. Hij zei: Het is net alsof ze denken dat ik geen mens ben: ik ben een mens, geen beest: ik heb een brein, twee ogen, er stroomt bloed door mijn aderen.

Hij was mij heel dankbaar, terwijl er niks was wat ik voor hem kon doen: ik kon er niet voor zorgen dat hij voldoende geld heeft, zijn familie hier heeft of dat de ellende in Afrika ophoudt… het enige wat ik heb gedaan is luisteren en zien dat hij een mens is.

 

Dus zit ik hier te schrijven,
met enige verbazing, over wat dat doet: er gewoon zijn met een open hart.
Dat iemand die zoveel verloren heeft, zoveel heeft gezien en meegemaakt en zo aan het vechten is voor een beter bestaan, geholpen is door zoiets eenvoudigs als een luisterend oor.

Paula

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s